Slaaphouding

Matras voor buikslapers

Buikslaper ligt op matras

Buikslapen, de een is er dol op en de ander leert het liever af. Er wordt gezegd dat het gepaard kan gaan met fysieke klachten, maar ligt dat echt alleen aan de slaaphouding? Wij geven je de noodzakelijke informatie over buikslapen en hoe je vervolgens het beste matras kiest!

Is buikslapen een slechte slaaphouding?

Hoewel er nooit echt bewezen is dat slapen op de buik per definitie slecht is voor het lichaam, waarschuwen experts wel voor mogelijke nadelen. Er kunnen namelijk nek- en rugklachten veroorzaakt worden als het matras te zacht is voor de buikslaper. Wanneer een matras een zachte kern heeft, kan het namelijk de neiging hebben om in het midden in te zakken, wat kan leiden tot een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom. Daarnaast zeggen ze dat op je buik slapen teveel druk op de buikorganen uitoefenen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals zuurbranden of maagklachten. Bovendien stellen experts dat de combinatie van druk op de longen en het hoofd dat in het matras gedrukt wordt kan leiden tot ademhalingsproblemen. Bij Ubed maken wij uitsluitend gebruik van optimaal ventilerende materialen, zo kan je als buikslaper genieten van een matras dat de ademhaling bevordert. Hieronder gaan wij dieper in op hoe de juiste ondersteuning en materialen potentiële klachten kunnen verhelpen zodat jij als buikslaper geen andere slaappositie hoeft aan te leren! 

Het beste matras voor buikslapers

Moet je als buikslaper slapen op een hard of zacht matras? Het antwoord is simpel; als buikslaper heb je een harder matras nodig. Dit komt omdat een te zacht matras zal zorgen voor een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom, wat leidt tot rug- en nekpijn. Hoe hard het matras precies moet zijn? De hardheid van het matras moet bepaald worden op basis van lengte, gewicht, en slaaphouding. Dat is voor iedere slaper anders; kies daarom voor een goed ondersteunend matras met gepersonaliseerde hardheid, zo vermijdt je als buikslaper kans op zeurende rugpijn en pijn in de nekwervels. 

Kun je op ieder soort matras liggen als buikslaper

Als buikslaper zijn bepaalde type matrassen niet bevorderend voor een juiste ergonomische houding. Zoals eerder genoemd hebben buikslapers baat bij sterke ondersteuning, daarom raden wij het af om een matras te kiezen met een kern volledig gemaakt van schuim of latex. Dit zijn matrassen met zachte kernen. Daarom raden wij een 7 zone pocketveringmatras aan, de verschillende hardheden van de zones zorgen voor een juiste uitlijning van de wervelkolom. Zo kun je toch nog als buikslaper een juiste houding aanhouden!

Toch buikslapen afleren? Zo start je ermee

Wil je toch liever het slapen op de buik afleren? Dan hebben wij hier een paar handige trucjes op een rijtje gezet: 

Lichaamskussen methode

De kussenmethode om buikslapen te ontmoedigen houdt in dat je een stevig kussen ter hoogte van je buik bevestigt. Je begint de nacht in een zijligging, en het kussen voorkomt ongemerkt draaien naar de buik door het minder comfortabel te maken.

Een alternatieve aanpak is het gebruik van een tennisbal, deze methode vergt wel meer tijd. Plaats de tennisbal in een washandje dat aan de voorkant van het pyjamashirt wordt genaaid. Dit voorkomt eveneens ongewenst buikliggen gedurende de nacht, omdat het simpelweg minder fijn voelt door de druk van de tennisbal op je lichaam. Ook al klinkt het heel onaantrekkelijk, het is een van de meest gebruikte technieken om buikslapen snel af te leren. 

Kussen tussen de benen

Bij deze methode is het de bedoeling om slapen op je zij aan te leren. Ga in een zijwaartse positie liggen, klem vervolgens een kussen tussen je knieën en enkels om zo je heupen als het ware in lijn te 'dwingen'. Zo zal je meer gewend raken aan het slapen op je zij, en werk je langzaam maar zeker toe naar een nieuwe slaaphouding!

Vraag je partner om hulp

Toch blijft een van de meest effectieve methodes om gecorrigeerd te worden op het moment dat je op je buik begint te liggen. Vraag aan je partner om je wakker te maken wanneer hij of zij ziet dat je in slaap bent gevallen op je buik. Hoewel deze aanpak enkele verstoorde nachten kan veroorzaken, blijkt dat je onbewuste gewoontes zich na verloop van tijd kunnen corrigeren, waardoor je uiteindelijk minder geneigd bent om op je buik te draaien.

Volgende lezen

Meisje gaat matrashoes wassen
Zijslaper zit op rand matras