Slaaphouding

Matras voor zijslapers

Zijslaper zit op rand matras

75% van alle mensen zijn zijslapers. Dat is natuurlijk veel meer dan alle rug- en buikslapers, toch liggen niet alle zijslapers op het juiste matras. Maar wat is dan het beste matras voor zijslapers? We vertellen het hieronder! 

Welk matras? 

Er is niet 1 specifiek matras wat voor alle zijslapers het beste is. Echter kunnen wij wel bepaalde tips geven waar je op moet letten als je een zijslaper bent. Voor zijslapers is het namelijk vaak aan te raden om een matras te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt aan de heupen en schouders, aangezien deze delen van het lichaam meer druk ondervinden tijdens het slapen op je zij. Als die ondersteuning er niet is, dan zal de rugwervels in een kromming liggen, en heb je binnen de kortste keren aanblijvende rugklachten. 

De juiste ondersteuning

De juiste ondersteuning voor de heup en schouders (de twee zwaarste drukpunten) is te vinden bij de 7-zone pocketvering matrassen. 7-zone pocketvering houdt in dat de zones waar de schouder en heup bevinden sterkere veren krijgen zodat die delen niet te diep inzakken. Zo blijf je dus altijd ergonomisch recht liggen. 


Belangrijk om te weten is dat de hardheid van het matras in zijn geheel ook afgestemd moet worden. Dit verschilt per zijslaper, omdat het op basis van lichaamsgewicht en lengte moet worden afgesteld. Een te hard matras zorgt ervoor dat de heup en schouder hoger staan dan de rest van het lichaam, waardoor de rugwervel zich als een soort kuil vormt. Daarom raden wij bij Ubed voor zijslapers een medium tot zacht matras aan. 


De unieke 7-zone pocketvering matrassen UBED C-100 en M-100 worden, aan de linker- en rechter kant van het matras, op basis van lichaamsgewicht, lengte, en slaaphouding afgesteld. Hierdoor wordt de rugwervel voor beide slapers perfect ondersteund in een ergonomisch correcte positie, zo sta je altijd weer energiek op. 

Op welke zijde moet je slapen? 

Soms ligt de ene kant net wat lekkerder dan de ander. Advies op basis van wat er gezonder is, is er eigenlijk maar één antwoord; probeer te slapen op je linkerzij. Op je linkerzij slapen kan namelijk de spijsvertering bevorderen, je bloedsomloop verbeteren en het kan zelfs de efficiëntie van het lymfestelsel verbeteren. 

Rugpijn als zijslaper? 

Slaap je op je zij en heb je rugpijn? Naast dat er een grote kans is dat het matras niet goed ondersteund op je drukpunten, kan het ook aan je houding liggen. Het kan namelijk zo zijn dat je je knieën en hoofd naar elkaar toe trekt, dit noemen wij de foetushouding. Hierdoor kan jouw rugwervel dus (als het ware) horizontaal ergonomisch recht liggen maar ondertussen wel verticaal gebogen zijn. Hoe kan je de foetushouding afleren? Hier een paar tips: 

Strek- en ontspanningsoefeningen

Regelmatige strek- en ontspanningsoefeningen voor het hele lichaam kunnen de flexibiliteit vergroten en spanning verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om in een rechte slaaphouding te liggen.

Kussen tussen de knieën 

Plaats een kussen tussen de knieën, hierdoor blokkeert het de kans om je knieën omhoog te trekken, zo blijf je in een gestrekte houding slapen gedurende nacht. Hoe steviger het kussen, hoe groter de kans is dat deze methode werkt. 

Volgende lezen

Buikslaper ligt op matras
Handen voelen schoon matras