Hygiëne

Matrashoes wassen

Meisje gaat matrashoes wassen

Hoewel een goed matras je heerlijk lang in bed kan houden, trekt het jaarlijks veel stof en vocht aan. Daarom is het belangrijk om eens in de paar maanden het matras te reinigen. Zo blijf je altijd fris en gezond slapen. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten zodat jij je matras makkelijk schoon kan houden!  

Matrashoes wassen

Hoe vaak?

In het algemeen is het raadzaam om je matrashoes elke twee tot vier maanden te wassen. Er zijn echter twee cruciale factoren die hierbij een rol spelen: de ventilatie van het matras en allergieën. Een matras met onvoldoende ventilatie resulteert in een slechte vochtregulatie, waardoor het matras snel vochtig kan worden. Een vochtig matras creëert een ideale omgeving voor de groei van schimmels en bacteriën. Daarom is het essentieel om, vooral bij allergieën zoals huisstofmijt allergie, het matrashoes frequenter te wassen (denk aan anderhalf tot twee maanden).

Het frequent wassen van de matrashoes vermindert allergenen en draagt bij aan een frissere en gezondere nachtrust. Het belang van een goed ventilerend matras voor zowel een diepere slaap als hygiëne kan niet namelijk genoeg benadrukt worden.

Hoeveel graden?

Volg, net als bij beddengoed, altijd de wasinstructies die gegeven zijn door de matras producent. Niet alle matrashoezen kunnen op 60 graden gewassen worden in verband met de stof die kan krimpen. Bij Ubed gebruiken wij alleen materialen die bestemd zijn om op 60 graden gewassen te worden. Hierdoor weet je zeker dat alle huisstofmijt, schimmels en bacteriën worden gedood. 

Het matrashoes drogen? 

Droog het matrashoes niet in de droger om te voorkomen dat het zijn vorm verliest. Hang het vroeg genoeg op voordat je gaat slapen en laat het natuurlijk drogen. Zo vermijd je een te natte hoes en dus vochtvlekken op de kern van het matras. Hoelang het duurt om te drogen kunnen wij niet precies zeggen, alle materialen verschillen, waarbij bijvoorbeeld een polyester matrashoes veel sneller droogt dan een gemaakt van katoen.

Volledige matras opfrissen

Een matras bestaat natuurlijk niet volledig uit een hoes. Dus je zult je waarschijnlijk al afvragen; hoe maak ik de rest van het matras schoon? Het antwoord kan misschien wel tegenvallen, traditionele matrassen met een toplaag van schuim zijn namelijk niet goed te reinigen. Schuim wordt niet voor niets vaak gebruikt als isolatiemateriaal; het neemt stof en vocht op als een spons. Bij Ubed maken wij uitsluitend gebruik van toplagen van 3D polyester, niet alleen ultiem ventilerend maar ook makkelijk schoon te maken met water. Daarnaast zorgt de modulaire opbouw ervoor dat het matras aan alle kanten stof gezogen kan worden en het matras dus weer zo goed als nieuw is! Meer weten? Bekijk nu de UBED M-100 en C-100!

Volgende lezen

Man bekijkt matras met lange levensduur
Buikslaper ligt op matras