Duurzaamheid

Duurzaam matras

Duurzaam matras - Ubed

Wat maakt een matras duurzaam?

Bij de aanschaf van duurzame producten denk je al snel aan het gebruik van natuurlijke of gerecyclede materialen, echter spelen er bij een matras meer factoren mee wanneer je een bewuste keuze wilt maken. Een matras is namelijk pas echt duurzaam als het op een verantwoorde manier geproduceerd wordt, lang meegaat én gerecycled kan worden tot een nieuw matras. Hoe dat precies werkt? Dat lees je hieronder!

Waarom zou een matras milieuvriendelijk moeten zijn?

De matrassenindustrie is en blijft enorm vervuilend, jaarlijks worden er alleen in Nederland al ruim anderhalf miljoen matrassen afgedankt. Zonde, want als het matras nat en vies wordt is de verbrandingsoven nog de enige optie, met een grote uitstoot tot gevolg. 

Een onderzoek van ABNAMRO (2019) toonde aan dat als alle matrassen gerecycled zouden worden het de komende 10 jaar 185.000 ton CO2 uitstoot zou schelen, dat is even veel als 1,2 miljoen retourvluchten Amsterdam-Parijs

Het deel matrassen dat wel wordt ingezameld, wordt voornamelijk gedowncycled tot minderwaardig materiaal. Dit komt omdat er nog steeds te veel matrassen worden geproduceerd schuim bevatten. Dit materiaal mag niet nat worden, is moeilijk te scheiden en kan niet gerecycled worden tot een nieuw blok schuim voor het matras.


De eigenschappen van een duurzaam matras

  • De vulling van het matras bevat geen schuim, maar enkel hoogwaardige materialen die een lange levensduur hebben, zoals 100% polyester.
  • Of de vulling van het matras bevat enkel natuurlijke materialen die lang meegaan, waardoor geen schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding, zoals natuurlatex.
  • De lagen in het matras kunnen afzonderlijk vervangen worden, bijvoorbeeld als een specifieke laag eerder verslijt. Zo wordt er minder materiaal en energie verbruikt op de langere termijn. Repareren is namelijk altijd beter dan recyclen.
  • Het materiaal dat wordt gebruikt kan 100% gerecycled worden tot een nieuw matras.

Hoe je zelf kunt bijdragen aan een schonere industrie

Zelf kun je natuurlijk ook bijdragen aan het tegengaan van de vervuiling in de matrassenindustrie. Allereerst door tijdens je zoektocht rekening te houden met de bovenstaande eigenschappen. 

Bij Ubed koop je altijd een matras die aan deze punten voldoet, zowel de UBED M-300 als de UBED M-500. Onze matrassen zijn namelijk van polyester met een open 3D structuur, hebben een lange levensduur, zijn per onderdeel verwisselbaar én 100% te recyclen tot een nieuw matras. Daarbij vinden wij dat de verantwoordelijkheid voor een duurzame afhandeling bij de producent zelf ligt. Daarom komen wij, nadat je vele jaren op het matras hebt geslapen, je Ubed matras ophalen. Zo zorgen wij ervoor dat het gerecycled kan worden tot een nieuw matras.

Een duurzaam matras hoeft niet duur te zijn

Tuurlijk, een milieuvriendelijk matras zal altijd iets meer kosten dan een merk dat matrassen met bijvoorbeeld schuimvulling verkoopt, maar dit betekent niet dat het matras duur moet zijn. Bij Ubed krijg je namelijk altijd hoge kwaliteit voor de beste prijs. Dit kan omdat we het matras direct vanuit onze eigen kanalen aan jou leveren en niet gebruik maken van dure showrooms of winkels. Benieuwd? Bekijk dan snel onze milieuvriendelijke matrassen.

Goed geadviseerd?

Doe de matraskeuzetest