NRC

NRC magazine: "Recycleerbaar matras met Airco"

NRC magazine: "Recycleerbaar matras met Airco" - Ubed

Jaarlijks worden in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. De meeste daarvan eindigen in verbrandingsovens. Een recycle-drama, zegt industrieel ontwerper Frans de la Haye (80), bekend van de Auronde, het Auping-bed dat al vijftig jaar een bestseller is.

De la Haye liep vele jaren rond met een idee voor een duurzaam, goed ventilerend matras zonder niet-recyclebare schuimlagen. Bij een Duitse firma zag hij ooit inlegzooltjes gemaakt van een luchtig en tegelijk stevig polyester weefsel. Een veel dikkere versie van dat weefsel leek hem een geschikte basis voor een duurzaam matras. Polyester is immers goed te recyclen.

Omdat De la Haye steeds tegen muren opliep besloot hij hulp te zoeken. Eduard Zanen stond bovenaan zijn lijstje met te benaderen ondernemers. Zanen reageerde direct op zijn sms’je, zegt De la Haye. Het contact leidde vier jaar geleden tot de oprichting van Ubed, een start-up met Zanen als investeerder. Na een lang ontwikkeltraject zijn sinds kort de eerste volledig recyclebare matrassen te koop: matrassen met een dikke polyester toplaag op een laag pocketveren. De afritsbare matrashoes kan in de wasmachine, de toplaag is onder de douche uit te spoelen. De (niet-verlijmde) onderdelen kunnen aan het eind van hun levensduur vervangen worden, zodat de matrassen een mensenleven lang mee kunnen. De oude onderdelen zijn recyclebaar.

Ubed claimt matrassen te maken met een betere vocht- en luchtdoorlaatbaarheid dan schuimmatrassen. „De polyester toplaag is daardoor hygiënischer en prettiger in het gebruik”, aldus De la Haye.

De start-up heeft net patent gekregen op matrassen met een ingebouwde airco in het voeteneinde. Dankzij sensoren is het matras daarmee te koelen en te verwarmen. Een aircomatras biedt niet alleen meer comfort maar maakt een airco in de slaapkamer overbodig. „Beter voor het milieu”, zegt De la Haye. De lancering van dit matras volgt later dit jaar.

Volgende lezen

The Substitute: "Ubed publiekslieveling VtWonen 2023!" - Ubed