RetailTrends

RetailTrends: "Startup van de maand: Ubed"

RetailTrends: "Startup van de maand: Ubed" - Ubed

Door Savannah Borst

In Nederland belanden er ieder jaar zo’n anderhalf miljoen matrassen op de vuilnishoop. Met een modulair matras, waarbij ieder onderdeel te vervangen is, wil Ubed het afvalprobleem in de matrassenindustrie aanpakken. Wouter Simons heeft de dagelijkse leiding in handen en legt uit hoe ze dat doen.


Wat is jullie missie? 


“Ubed  (spreek uit: YouBed) heeft de missie om het afvalprobleem in de industrie aan te pakken. Een normaal matras gaat gemiddeld acht tot tien jaar mee. Om te voorkomen dat een matras in één keer wordt afgeschreven maakt Ubed matrassen waarvan alle onderdelen verwisselbaar zijn. Door de lagen op tijd te vervangen kun je de levensduur van het matras eindeloos verlengen. Repareren is de beste keuze.” 
 

Hoe is Ubed ontstaan? 


“Het idee voor het matras ontstond bij Frans de La Haye, bekend van het iconische bedframe ‘Auronde’ van Auping. Hij zette het samen op met Eduard Zanen, oprichter van onder meer kinderwagen Bugaboo. Ubed werd 3,5 jaar geleden opgericht. De financiering hiervan hebben Frans en Eduard uit eigen zak betaald. 


Al snel werd ik erbij gevraagd om het daadwerkelijk uit te rollen. We begonnen met ontwikkelen in 2020 en sinds vorig jaar zijn we op de markt te verkrijgen. Met z’n drieën hebben we het zover gekregen als het nu is.”

 

Tekst loopt door onder beeld.

Waarin onderscheidt Ubed zich van concurrenten? 


“Het is een heel ventilerend matras. Een mens verliest gemiddeld een halve liter vocht per nacht, voornamelijk door te transpireren. Dit kan oplopen tot meer dan een liter. Bij een schuimmatras blijft dit in het matras zitten. Omdat ons matras gemaakt is van 3D polyester, krijgt het vocht de ruimte om te verdampen. Zo blijft het ook hygiënischer. 


In het matras zitten veel gaatjes, net als bij een sportshirt. Daardoor blijft de luchtvochtigheid relatief laag in het matras en geeft het een droog en verkoelend effect. Het is het meest ventilerende matras dat ik ken, al moeten we dat nog officieel testen om die claim waar te maken. Ook geven we klanten advies over welke hardheid en toplaag het beste bij hen past op basis van lengte, gewicht en slaaphouding. De hardheid is eenvoudig aan te passen als het matras niet lekker ligt. Ik ken geen andere merken die dezelfde service aanbieden om onderdelen te vervangen.”


Wat doen jullie met de onderdelen die terugkomen? 


“Met alle leveranciers hebben wij de afspraak dat onderdelen teruggestuurd kunnen worden. Daar maken zij dan weer nieuwe grondstoffen van. Als klanten onderdelen of een matras inwisselen, krijgen ze een korting voor een volgend product. Je kunt wel schreeuwen dat je circulaire producten verkoopt, maar als je het niet terugkrijgt of als het niet op de juiste plek terechtkomt, belandt het alsnog in de vuilnisbak.” 

Welk type klant koopt bij jullie? 


“Onze eerste lancering was de M-500. De prijs daarvan ligt rond de 2.000 euro voor een tweepersoonsmatras. Onze ervaring is dat de starter niet snel een matras in die prijsklasse koopt. Dj’s, topsporters en 35-plussers wel. Sinds we de C-100 in de markt hebben gezet, met het prijskaartje van 1.200 euro voor twee personen, zien we dat er een andere doelgroep is aangeboord.”

 

Jullie verkopen alleen via de webshop. Is dit bewust? 


“Ja. We geven de klant honderd dagen om het matras uit te testen. Dat is een no-nonsense garantie die wij meegeven. Ligt het niet lekker? Dan komen we het matras ophalen en krijg je je geld terug. Uiteindelijk is dat toch de beste manier hoe je een matras kunt testen. 


Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om in een showroom een bed te testen. Het is helemaal geen relaxed moment om een matras uit te kiezen in een beddenzaak. Ze vergeten vaak hoe ze normaliter liggen, gaan op hun rug liggen en zeggen: ‘Ja, prima’. Met hun schoenen aan. Als je er eenmaal thuis op ligt, kun je toch last krijgen. Daarom denken we dat online verkoop van matrassen een goede manier is: je moet het toch thuis proberen.”

Tekst loopt door onder beeld.

 

Tegen welke uitdagingen liepen jullie de afgelopen jaren aan en hoe hebben jullie dat opgelost? 

“We hebben gekeken naar hoe we het matras modulair konden krijgen. In het begin werkten we op een ingewikkelde manier. Na een tijdje verliep de werkwijze soepeler.


In andere matrassen wordt vaak chemische lijm gebruikt, dat is slecht voor het milieu. Daarom gebruikten wij polyesterlijm. Het liefst wilden wij geen lijm gebruiken, daar lag dus de uitdaging. Inmiddels hebben we de oplossing gevonden. Er zit nu nergens lijm in het matras, behalve bij de veren. Daar willen we nog vanaf. De zijkanten en de toplagen zijn lijmvrij door de hoezen die alle onderdelen bij elkaar houden. Wanneer je dit wel chemisch verlijmd, moet je het ook weer uit elkaar halen als je het wilt vervangen. Niet handig dus. Die inzichten ontwikkel je ook als je bezig bent.”

 

Verkopen jullie nog meer dan matrassen? 

“Ja, we bieden ook linnen hoeslakens en kindermatrassen aan. Wanneer er een dikke molton of katoenen hoeslaken op het matras wordt gelegd, is de ventilatie van het matras minder en hoopt het zich op in heatspots. Vandaar dat wij ook een ventilerend hoeslaken verkopen. De combinatie werkt goed. Linnen is duurzamer dan katoen en gaat langer mee.

 

Omdat ons matras wasbaar is, kregen we de vraag of we ook een kindermatras konden maken. Als kinderen bijvoorbeeld in hun bed plassen, dan kun je de hoes er van af ritsen, wassen en de kernen kun je schoonspoelen onder de douche. Bij een schuimmatras trekt het in het matras.”


Hoe kijken jullie naar de toekomst? Waar staat Ubed over vijf jaar? 

“We willen groeien op de Nederlandse markt en uitbreiden binnen Europa. Momenteel zijn we een nieuw matras aan het ontwikkelen. Het wordt een technischer product, meer zeg ik nog niet. Het matras gaat verder dan de matrassen die we nu maken.”

Goed geadviseerd?

Doe de matraskeuzetest