Volkskrant

Volkskrant Magazine: "Bijdragen aan een betere wereld terwijl u slaapt: dit zijn vijf lokale en duurzame beddenmakers"

Volkskrant Magazine: "Bijdragen aan een betere wereld terwijl u slaapt: dit zijn vijf lokale en duurzame beddenmakers" - Ubed

Door Joline van den Oever

Wat een comfortabel bed is, moet u toch echt zelf aan den lijve ondervinden. Maar wie zoekt naar een duurzaam bed, kiest voor lokale productie. Ga bijvoorbeeld eens te rade bij een van deze vijf Nederlandse ledikantfabrikanten.

---

Modulair matras: Ubed

Op jaarbasis danken we zo’n anderhalf miljoen matrassen af, dat heeft vooral te maken met een gemiddelde levensduur van maximaal tien jaar. Industrieel vormgever Frans de la Haye – niet geheel toevalligook de ontwerper van het eerder genoemde ‘Auronde’-bed van Auping – bedacht daarom een modulair matras: het ‘Ubed’. Om te zorgen dat het matras dubbel zo lang (twintig jaar dus) meegaat, wordt het opgebouwd uit twee afzonderlijke kernen, twee losse comfortlagen en een matrashoes: onderdelen die door de gebruiker zelf te vervangen zijn. Dat is nieuw, want doorgaans zijn de lagen van een matras aan elkaar verlijmd.

In plaats van een schuimvulling viel de keuze nu op recyclebaar 3D-polyester. De ventilerende matrashoes is wasbaar en de toplaag met 3D-structuur is uitspoelbaar. Dan is er ook nog voordeel voor samenslapers, zij kunnen per beddeel hun eigen mate van stevigheid kiezen. Afgedankte onderdelen hoeven niet aan de straatkant te worden gezet maar mogen retour naar het bedrijf zelf, zodat zij voor de juiste verwerking zorgen. Helemaal Nederlands is het Ubed overigens niet, want productie vindt plaats net over de grens in België, maar daar liggen we natuurlijk niet wakker van.

---

Goed geadviseerd?

Doe de matraskeuzetest