Materiaal

Pocketvering of koudschuim matras?

Pocketvering of koudschuim matras? - Ubed

Geloof ons, het is niet zomaar een besluit: ga je voor een pocketvering of een koudschuim matras? Er zit namelijk veel verschil tussen én je gaat er minimaal zo'n 8 jaar op liggen. Het is dus goed om je in te lezen. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen de materialen en waarom we bij Ubed kiezen voor pocketvering.

Kiezen voor een pocketvering matras

Dit is goed om te weten: een pocketvering matras bestaat vrijwel altijd uit een pocketvering kern, een toplaag en een hoes. De pocketvering kern is een pakket met allemaal losse metalen veren, deze veren zijn individueel omsloten door zakjes en kunnen dus los van elkaar kunnen bewegen. Waarvan de toplaag en de hoes gemaakt zijn verschilt per merk.

Zo koop je een goed pocketvering matras

  • Een goed pocketvering matras wordt gekenmerkt door verschillende zones, waardoor zwaardere delen van je lichaam dieper in het matras kunnen zakken voor een natuurlijke houding.
  • Let niet te snel op de hoeveelheid veren, de kwaliteit van de veer is namelijk belangrijker dan de kwantiteit.
  • Misschien wel het belangrijkste: de toplaag die erop ligt. Wanneer je pocketvering matras afgewerkt wordt met schuim, kun je rekenen op slechtere ventilatie (warm matras) en vroegtijdige kuilvorming. Bij Ubed hebben we schuim geëlimineerd, wij gebruiken namelijk 3D materiaal voor optimale ventilatie en comfort.

Is een pocketvering matras hygiënisch?

Pocketvering matrassen zijn vele malen hygiënischer dan schuimmatrassen. Denk er maar eens over na. Stel, je ligt op een dichte laag van schuim of je ligt op een pocketvering kern met openingen ertussen, welke lucht beter door? Precies, de laatstgenoemde. Warmte en vocht kan makkelijker afgevoerd worden, waardoor je matras koeler blijft in de nacht. Bovendien blijft je matras over de maanden en jaren heen veel frisser.

Bij Ubed gaan we een stapje verder: de binnenkant kun je stofzuigen, de toplaag kun je uitspoelen en de hoes kun je wassen. Essentieel, maar toch zijn we de eerste. Bij schuimmatrassen kun je vaak alleen (niet eens altijd) de hoes wassen.

Kiezen voor een koudschuim matras

Is koudschuim warm of koud? 

In tegenstelling tot pocketvering zorgt de term "koudschuim" voor wat verwarring. “Koudschuim” is namelijk afgeleid van de productiemethode waarbij het materiaal in een niet verwarmde mal wordt gegoten. Ondanks dat het misschien klinkt alsof het matras lekker koel blijft gedurende de nacht of tijdens warme periodes, is dat helaas niet zo. Sterker nog, schuim kan juist heel warm worden. Hoe dat werkt? Schuim werkt niet zoals pocketvering ventilerend, maar juist isolerend. Warmte en vocht worden dus vastgehouden, in plaats van afgevoerd. 

Soorten koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen zijn er in verschillende soorten, dit zijn de meest gebruikelijke:

  • Volledig koudschuim: niet aan te raden, door de beperkingen op het gebied van ventilatie, hygiëne én comfort.
  • Koudschuim in combinatie met andere schuimsoorten: kan als voordeel hebben dat er comfortzones zijn toegepast, maar nogsteeds geen verbetering qua ventilatie en hygiëne.
  • Pocketvering matras in combinatie met koudschuim: geen goede optie. Waarom niet? Pocketvering laat graag warmte en lucht door, voor een fijne temperatuur en hygiëne. Dek je dit vervolgens af met schuim, dan haal je dit effect weer weg.

Voordelen en nadelen van een pocketvering of koudschuim matras

Koudschuim voordelen Ubed pocketvering voordelen
Levensduur (10 jaar) Ventilatie voor betere verkoeling
Comfortzones (wanneer aanwezig) Ventilatie voor betere hygiëne
Levensduur (10 jaar)*
Comfortzones
Koudschuim nadelen Ubed pocketvering nadelen
Warm door slechte ventilatie Vaak hogere aanschafprijs dan schuim
Onhygiënisch door slechte vochtafvoer
Enkel te downcyclen

 *Bij Ubed kun je de toplaag los vervangen, zo gaat je matras zeker nog 5 jaar langer mee!

Welk matras past het beste bij mij?

Ieder heeft zijn eigen voorkeuzen, toch zien wij vele voordelen in een pocketvering matras, met een toplaag die het matras toelaat om voldoende te ventileren. Bij Ubed raden we dus een pocketvering matras met een toplaag van 3D materiaal aan, zo laat je niets meer aan het toeval over. Zien over welke matrassen we het hebben? Bekijk de UBED M-300 of UBED M-500!

Volgende lezen

Pocketvering of traagschuim matras? - Ubed