Materiaal

Pocketvering of traagschuim matras?

Pocketvering of traagschuim matras? - Ubed

Zowel pocketvering als traagschuim zijn bewezen opties voor slapers die last hebben van fysieke klachten. Beide matrassooorten zijn uniek in hun ondersteuning, dus is het belangrijk om de voor- en nadelen goed op een rijtje te hebben. Wil je weten welk matras het best bij jou past? Lees het hieronder!

Pocketvering matras eigenschappen

Ondersteuning pocketvering

Naast dat pocketvering bekend staat om de ventilerende eigenschappen, zorgt het ook nog voor goede ondersteuning en de juiste drukverdeling. Een pocketvering matras is doorgaans opgebouwd in zones, bij Ubed gebruiken we 7-zone pocketveringen. De 7-zones zorgen ervoor dat de zware lichaamsdelen zoals de zij en de schouder worden opgevangen door zachtere veren. Hierdoor zakken deze delen van het lichaam diep genoeg in het matras, waardoor de slaper ergonomisch recht ligt en druk beter wordt verdeeld.

Traagschuim matras eigenschappen

Traagschuim en bewegen in bed

Traagschuim reageert op de lichaamswarmte van de slaper en vormt dan naar het lichaam. Dit klinkt misschien heerlijk voor mensen met schouder- en rugklachten, maar dit kan juist tot versterking van klachten leiden. Traagschuim vormt namelijk een kuil waarin de slaper komt te liggen. Maar een matras dient juist goede ondersteuning te bieden om de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Een naar lichaam gevormde kuil waarin je door de nacht niet kan bewegen kan namelijk resulteren in een onjuiste ondersteuning, wat kan leiden in een versterking van de klachten.

Ventileert een open-cel structuur?

Veel matrassenproducenten praten over schuim met een open-cel structuur dat goede ventilerende eigenschappen zou hebben ten opzichte van schuim met een dichte cel structuur. Echter werkt dit niet zo, aangezien er nog steeds te weinig ruimte is om lucht- en vocht 'weg te duwen' en dus je temperatuur beter te reguleren. Een nuttige test is bijvoorbeeld om gedurende zo'n dertig seconden je hand op het schuim te leggen. Je zal merken dat het schuim snel opwarmt naar lichaamstemperatuur. Als je het warm begint te krijgen lichaam door het schuim  gedurende nacht, zal het de warmte proberen te reguleren door veel te bewegen. Zoals eerder al besproken is de beweeglijkheid van traagschuim geminimaliseerd door de vorming naar het lichaam. Als je lichaam dan niet van de warmte af kan kan je dus minder goed in je diepe slaap komen. 

Voordelen en nadelen van traagschuim en pocketvering

We zetten de voordelen en nadelen van beide soorten matrassen even op een rijtje:


Voordelen traagschuim matras

Voordelen pocketvering matras

Verbeterde bloedsomloop door drukverlaging

Goede ondersteuning door veerkrachtige metalen veren en 7-zones.

 

Uitstekende ventilatie door ruimte tussen de pockets.

Pocketvering matrassen zijn beter te recyclen als ze worden gecombineerd met recyclebaar materiaal.

Nadelen traagschuim matras Nadelen pocketvering matras

Materiaal wordt snel warm, aangezien lucht en warmte weinig ruimte krijgen om afgevoerd te worden.

Lage kwaliteit veren leiden tot vervroegde slijtage

Schuim neemt gemakkelijk vocht en stof op, waardoor het matras minder fris is en 

 

Traagschuim zorgt ervoor dat je minder beweegt gedurende de nacht
Schuim is vatbaarder voor kuiilvorming, wat zorgt voor een verkorting van de levensduur

 

Moet ik nu kiezen voor pocketvering of traagschuim?

Dat is natuurlijk de vraag die iedereen zichzelf stelt. Wij merken dat online toch nog te veel onenigheid en twijfel is wat betreft het comfort en de ventilatie van traagschuim. Wij willen die twijfel graag bij iedere slaper wegnemen. Daarom raden wij onze UBED M-300 en UBED M-500 aan zodat je zonder twijfel kan genieten van het eerste écht ventilerende matras dat gepaard gaat met gepersonaliseerd comfort. Zo slaap je weer heerlijk in ieder seizoen!

Volgende lezen

Pocketvering of koudschuim matras? - Ubed