Duurzaam ontworpen om langer mee te gaan
Wist je dat er in Nederland ieder jaar 1.6 miljoen matrassen worden afgedankt? Dat zijn er gemiddeld ruim 4,000 per dag. Deze matrassen zijn soms bruikbaar voor een vorm van recycling, maar het meerendeel eindigt in de verbrandingsoven. Ubed wil dit veranderen door circulaire én modulaire matrassen aan te bieden.
Standaard (schuim)matrassen zijn enkel te downcyclen
Standaard matrassen worden gemaakt met verschillende lagen die verlijmd zijn. Deze materialen zijn enkel te downcyclen tot minderwaardig materiaal en niet te vervangen voor een langere levensduur.
Ubed matrassen krijgen een tweede leven
Onze matrassen zijn gemaakt met enkel 2 materialen: metalen veren en polyester. 100% recyclebare materialen waarvan de onderdelen los te vervangen zijn voor een langere levensduur.
Verlaag CO2-uitstoot en verleng de levensduur van je matras.
Dat zijn de voordelen van duurzaamheid. Ontdek snel de andere voordelen van Ubed matrassen.
Verlaag CO2-uitstoot en verleng de levensduur van je matras.
Dat zijn de voordelen van duurzaamheid. Ontdek snel de andere voordelen van Ubed matrassen.
Dit maakt een matras duurzaam
- Minder retouren: iets bestellen en even later toch terugsturen. Dat zien wij liever niet bij een matras gebeuren. Door onze modulaire opbouw ontvang je een eigen hardheid, die we binnen de 100 dagen nog kunnen aanpassen. Hierdoor verlagen we retouren en de kilometers die onze vervoerders moeten rijden.
- Levensduurverlenging: een matras heeft een levensduur van gemiddeld zo'n 8 jaar. Dit komt vrijwel altijd door ondersteuning en hygiëne. Mochten we daar nou net de oplossing voor hebben. In de vorm van een volledig te reinigen matras met vervangbare onderdelen. Dat lees je overigens het beste hier.
- Circulaire Ubed matrassen: ons doel. Wanneer wij genoeg afzet hebben en uiteindelijk dus ook genoeg oude onderdelen terugkrijgen, kunnen we terecht bij onze leveranciers. Die kunnen van het 3D polyester en de metalen veren weer nieuw materiaal voor matrassen maken. Alleen de ritssluiting, daar zoeken we nog een oplossing voor.
- Recycling overige matrassen: wanneer wij genoeg matrassen kunnen leveren, kunnen wij een verzendpartner inschakelen die ook oude matrassen bij een partij als Recycling Nederland kan afleveren. Wil je jouw matras bruikbaar maken voor recycling? Bekijk dan de mogelijkheden in jouw gemeente wat betreft het verwerken van je matras bij de milieustraat.
Lees de succesverhalen van onze klanten
Emily, Bauke en Koda
"Heel eerlijk, ik wilde al een tijdje van ons oude matras af. Bauke had dat al voordat we elkaar ontmoetten. Ik ontdekte dat Ubed voldoet aan wat ik belangrijk vind: het matras is volledig modulair, wat betekent dat je de onderdelen kunt vervangen als je je matras wilt vernieuwen. Hierdoor kun je eenvoudig de levensduur van je matras verlengen. Ook is het veel duurzamer, omdat de oude onderdelen 100% recyclebaar zijn. Bovendien slapen we er heerlijk op. Dus, ik ben een groot fan geworden! Het is een merk waar ik volledig achter sta."
Jelle en Claire
"We slapen inmiddels een aantal weken op een Ubed matras, en we zijn oprecht enthousiast. Omdat alle onderdelen in het matras verwisselbaar zijn, kan Ubed per kant het matras instellen met vier soorten hardheden. Aan de hand van je gewicht, lengte en favoriete ligging stellen ze het perfecte matras voor je samen. De calculator op de website geeft op basis daarvan een advies. Zoek je dus nog een duurzaam en comfortabel matras? Koop er dan één voor het leven!"
Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder!
Staat jouw vraag er niet tussen? Bekijk de FAQ of klik door voor opties om met ons in contact te komen.
Zijn de materialen in Ubed matrassen duurzaam?
Ubed matrassen bestaan uit uitsluitend uit polyester en metalen veren. Momenteel kiezen we bewust voor materialen die gemakkelijk te recyclen zijn en die een modulaire opbouw hebben, zodat componenten indien nodig kunnen worden vervangen door milieuvriendelijkere opties. Als er in de toekomst nieuwe technieken worden ontwikkeld, zullen we deze opties zeker onderzoeken. Als je kijkt naar een natuurlijk alternatief dan kom je o.a. uit bij natuurlatex en dat is lastig om hoogwaardig te recyclen. In Nederland kun je latex al natuurlatex noemen als er maar 35% echt natuurlatex in zit en de rest synthetisch is. Het proces is relatief moeilijk en er zijn momenteel niet veel recyclingfaciliteiten die gespecialiseerd zijn in het recyclen van latex. Latex is loodzwaar – de andere alternatieven veelal lichter – intensief om te produceren maar ook vooral heel kostbaar.
Waar worden de matrassen geproduceerd?
Onze matrassen worden geproduceerd in België en daar met de hand in elkaar gezet, de onderdelen komen uitsluitend uit onze buurlanden.
Wat gebeurt er met oude Ubed matrassen?
Wij hebben met al onze leveranciers de afspraak dat de onderdelen van het matras 100% gerecycled kunnen worden tot nieuwe materialen. Als je matras aan het einde van zijn levensduur is, halen we het matras graag op zodat we het kunnen recyclen tot nieuwe onderdelen.