Stapsgewijs toewerken naar een matras voor het leven

Wist je dat er in Nederland ieder jaar 1.6 miljoen matrassen worden afgedankt? Dat zijn er gemiddeld ruim 4,000 per dag. Deze matrassen zijn soms bruikbaar voor een vorm van recycling, maar het meerendeel eindigt in de verbrandingsoven. Ubed wil dit veranderen, hoe precies? Dat lees je hier!

Recycling bij matrassen, wat moet ik mij daarbij voorstellen?

Recycling is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende soorten van hergebruik, de verschillen vind je hier.

Downcycling

De vorm van recycling met de minste waarde. Hier wordt een materiaal nog 1 of 2 keer gebruikt, maar enkel als minderwaardig materiaal. Dit gebeurt helaas bij schuimmatrassen, die enkel tot bijvoorbeeld judomat of isolatiemateriaal kunnen worden vervaardigd.

Upcycling

Bij deze vorm van recycling wordt er van een minderwaardig materiaal, een hoogwaardig product of materiaal wordt gemaakt. Misschien ken je het voorbeeld wel van de glazen die worden gemaakt van oude wijnflessen. Deze vorm van recycling is niet echt aanwezig bij matrassen.

Circulariteit

De beste vorm van recycling, aangezien het materiaal keer op keer tot een nieuw product kan worden gemaakt. Een matras wordt uiteindelijk weer een matras. Dit is bij Ubed mogelijk, aangezien 3D polyester en metalen veren volledig circulaire materialen zijn!

Dit maakt een matras duurzaam

  • Minder retouren: iets bestellen en even later toch terugsturen. Dat zien wij liever niet bij een matras gebeuren. Door onze modulaire opbouw ontvang je een eigen hardheid, die we binnen de 100 dagen nog kunnen aanpassen. Hierdoor verlagen we retouren en de kilometers die onze vervoerders moeten rijden.
  • Levensduurverlenging: een matras heeft een levensduur van gemiddeld zo'n 8 jaar. Dit komt vrijwel altijd door ondersteuning en hygiëne. Mochten we daar nou net de oplossing voor hebben. In de vorm van een volledig te reinigen matras met vervangbare onderdelen. Dat lees je overigens het beste hier.
  • Circulaire Ubed matrassen: ons doel. Wanneer wij genoeg afzet hebben en uiteindelijk dus ook genoeg oude onderdelen terugkrijgen, kunnen we terecht bij onze leveranciers. Die kunnen van het 3D polyester en de metalen veren weer nieuw materiaal voor matrassen maken. Alleen de ritssluiting, daar zoeken we nog een oplossing voor.
  • Recycling overige matrassen: wanneer wij genoeg matrassen kunnen leveren, kunnen wij een verzendpartner inschakelen die ook oude matrassen bij een partij als Recycling Nederland kan afleveren. Wil je jouw matras bruikbaar maken voor recycling? Bekijk dan de mogelijkheden in jouw gemeente wat betreft het verwerken van je matras bij de milieustraat.

Eerlijke prijs

We geven geen korting, maar gewoon de eerlijke prijs. Alles wat je ziet, dat zit in de kwaliteit. Je kunt dus op ieder moment gerust bestellen.

Gratis verzending

Alle producten worden gratis per doos verzonden. Een matras zet je thuis eenvoudig in elkaar. Liever slaapklaar? Dat kan ook tegen betaling.

100 dagen proefslapen

Bij Ubed geven we je advies voor de beste matraskeuze, maar soms komt het voor dat we nog iets aan je matras moeten aanpassen.