Duurzaamheid

Hoe lang gaat een matras mee?

Man bekijkt matras met lange levensduur

De levensduur van een matras hangt af van vele factoren. Naast de manier waarop er met het matras wordt omgegaan, maakt de opbouw van het matras en het gebruik van duurzaam materiaal het grote verschil. Wil je meer weten over matrassen met een lange levensduur? Lees dan snel verder!

De factoren van de levensduur van je matras

Kwaliteit van het materiaal

Allereerst is de kwaliteit van belang voor de levensduur van je matras, dit is soms moeilijk als consument te onderscheiden. Een pocketvering kan namelijk van mindere maar ook van hogere kwaliteit zijn, zonder dat daar direct over wordt gecommuniceerd. Een goede maatstaf is om te kijken naar de verdere informatie die het merk geeft, de verschillende modellen die worden aangeboden en natuurlijk de prijs. 

De mate van ventilatie

Per nacht verlies je zo'n 500 mililiter aan vocht, dit is ruim 150 liter per jaar. Een groot deel van het vocht trekt in het matras, dit maakt je matras vanzelfsprekend niet frisser. Wanneer je een matras koopt met bijvoorbeeld schuim- of latexvulling weet je dat je matras op den duur vatbaarder wordt voor bacteriën en schimmels. Bij 3D materiaal is de lucht- en vochtdoorlaatbaarheid zo hoog, dat je je matras gemakkelijk houdt. Meer weten over een ventilerend matras

Hygiëne

Het komt een beetje op hetzelfde neer als het vorige punt, maar je zal wel vaker een matras met vlekken erin hebben gezien. Niet fris en hygiënisch. Een matras waarvan je de hoes en toplaag kunt schoonmaken heeft dus een langere levensduur. Bij Ubed matrassen kun je altijd de hoes wassen en de toplaag afspoelen onder de douche. De binnenkant ook schoonmaken? Dat kan, je kunt onder de pocketvering gewoon stofzuigen.

Soort matras

Hedendaags zijn er verschillende soorten matrassen beschikbaar. Waarbij latex matrassen vaak tot massief zware matrassen leidt, zijn schuim matrassen bijvoorbeeld vatbaarder voor kuilvorming. Maar welk soort matras gaat nou eigenlijk het langst mee? Wij hebben alle soorten matrassen even op een rijtje gezet.

Soort matras

Levensduur in jaren

Polyetherschuim matras

4-6

Traagschuim matras

8-10

Koudschuim matras

8-12

Pocketvering matras

8-12*

(Natuur)Latex matras

7-10

Talalay Latex matras

8-10

 * = pocketvering matrassen kunnen modulair zijn. Op deze manier kan de levensduur verlengd worden, hoe dat werkt lees je hieronder. 

Hoe lang gaat een modulair pocketvering matras mee?

Pocketvering matrassen kunnen eigenlijk veel langer mee dan men denkt. De levensduur van een pocketvering matras hangt af van de overige materialen die gebruikt zijn naast de pocketvering omdat die het eerste zullen slijten. Wij raden daarom aan om te kiezen voor een modulair matras, waarbij geen lijm is gebruikt tussen de materialen. Dit maakt het mogelijk om de materialen rondom de pocketveren afzonderlijk te vervangen, waardoor de levensduur van het matras kan worden verlengd zonder dat er meteen een geheel nieuw matras hoeft te worden aangeschaft.

Koop een matras met een lange levensduur bij Ubed

Belangrijk om te weten is dat de juiste hardheid van de pocketvering gepaard gaat met de levensduur van het matras. Wanneer te zachte veren te zwaar worden belast, leidt dit tot onnodig snelle slijtage van de veren. Het is belangrijk om de pocketvering nauwkeurig af te stemmen op jouw lichaam, zo kunnen de veren wel 20 jaar goed blijven. In combinatie met juist afgestemde pocketveren is de modulaire UBED C-100 of UBED M-100 een ideale keuze voor een duurzaam matras dat lang meegaat!

Volgende lezen

Koppel op hard en zacht matras
Meisje gaat matrashoes wassen