Duurzaamheid

Hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang gaat een matras mee? - Ubed

Voordat je een matras gaat kopen, vraag je je natuurlijk af hoe lang die meegaat. Heel begrijpelijk, de levensduur van een matras hangt in ieder geval af van vele factoren. Naast de manier waarop er met het matras wordt omgegaan, maakt de opbouw van het matras en het gebruik van duurzaam materiaal het grote verschil. Wil je meer weten over matrassen met een lange levensduur? Lees dan snel verder!

De factoren van de levensduur van je matras

Kwaliteit van het materiaal

Allereerst is de kwaliteit van belang voor de levensduur van je matras, dit is soms moeilijk om als consument te onderscheiden. Een pocketvering kern kan namelijk van kwaliteit verschillen, zonder dat daar direct over wordt gecommuniceerd. Een goede maatstaf is om te kijken naar bijvoorbeeld de garantie die het merk geeft, de verschillende modellen die worden aangeboden en natuurlijk de prijs. 

De mate van ventilatie

Per nacht verlies je zo'n 500 mililiter aan vocht, dit is ruim 150 liter per jaar. Een groot deel van het vocht trekt in het matras, dit maakt je matras niet frisser. Wanneer je een matras koopt met bijvoorbeeld schuim- of latexvulling is het materiaal vatbaar voor bacteriën en schimmels. Bij 3D materiaal is de lucht- en vochtdoorlaatbaarheid zo hoog, dat je je matras gemakkelijk langer schoon houdt. Dit heeft vanzelfsprekend een postieve invloed op de levensduur van je matras. 

Hygiëne

Het komt een beetje op hetzelfde neer als het vorige punt, maar je zal wel vaker een matras met vlekken erin hebben gezien. Niet fris. Een matras waarvan je de hoes en toplaag kunt schoonmaken heeft dus een langere levensduur. Bij Ubed matrassen kun je altijd de hoes wassen en de toplaag afspoelen onder de douche. De binnenkant ook schoonmaken? Dat kan, je kunt onder de pocketvering gewoon stofzuigen.

Soort matras

De levensduur ligt ook aan het soort matras. Maar welk soort matras gaat nou eigenlijk het langst mee? Wij hebben alle soorten matrassen even op een rijtje gezet.

Soort matras

Levensduur in jaren

Polyetherschuim matras

4-6

Traagschuim matras

8-10

Koudschuim matras

8-12

Pocketvering matras

8-12*

(Natuur)Latex matras

7-10

Talalay Latex matras

8-10

 * = pocketvering matrassen kunnen modulair zijn. Op deze manier kan de levensduur verlengd worden, hoe dat werkt lees je hieronder. 

Hoe lang gaat een pocketvering matras mee?

Pocketvering matrassen kunnen eigenlijk veel langer mee dan men denkt. De levensduur van een pocketvering matras hangt namelijk af van de overige materialen die gebruikt zijn als opvulling. Wij raden daarom aan om te kiezen voor een modulair matras, waarbij geen lijm is gebruikt tussen de materialen. Dit maakt het mogelijk om de materialen rondom de pocketveren afzonderlijk te vervangen, waardoor de levensduur van het matras kan worden verlengd zonder dat er meteen een geheel nieuw matras hoeft te worden aangeschaft. 

Koop een matras met een lange levensduur bij Ubed

Bij Ubed bieden we matrassen aan met een modulaire opbouw, wat betekent dat je lagen los kunt vervangen. Vervang bijvoorbeeld op den duur de toplaag of hoes, om je matras een dubbel zo lang leven te geven. In combinatie met juist afgestemde pocketveren is de modulaire UBED M-300 of UBED M-500 een ideale keuze voor een duurzaam matras dat lang meegaat!

Volgende lezen

Hard of zacht matras - Ubed