Hardheid

Hard of zacht matras

Hard of zacht matras - Ubed

Hoe kies je jouw perfecte matras?

Wanneer je een nachtje niet op je eigen matras slaapt heb je al snel door of je het matras te hard of te zacht vindt. Iedereen heeft namelijk wel een persoonlijke voorkeur als het gaat om het comfort van een matras. Daarnaast gaat het om het krijgen van de juiste ondersteuning, om schouder- en rugklachten te voorkomen of te verhelpen. Dit heeft ook weer te maken met in welke houding je slaapt. Kortom, genoeg om rekening mee te houden. Daarom vertellen we je in dit artikel over hoe jij de perfecte hardheid kiest!

Waar je in het kort op moet letten voor de ideale matras hardheid

  • Je gewicht en lengte beïnvloeden de mate van ondersteuning die het matras moet bieden om een goede lichaamshouding en drukverdeling te garanderen tijdens het slapen. Over het algemeen geldt dat mensen met een lichter gewicht baat kunnen hebben bij een zachter matras, terwijl mensen met een zwaarder gewicht meestal profiteren van een steviger matras.
  • Je favoriete slaaphouding kan een bepaald niveau van ondersteuning en drukverdeling vereisen. Verder in dit artikel gaan we dieper in op welke slaaphouding hoort bij een bepaalde stevigheid.
  • Je eigen voorkeur is van groot belang voor het kiezen van het juiste matras. Je moet namelijk ook lekker liggen om goed te slapen. Hierom is het belangrijk dat je altijd een matras eerst 30 dagen kunt uittesten, dit is de periode die in ieder geval benodigd is om volledig aan een matras te wennen.

Hoe Ubed het perfecte matras voor je samenstelt

  1. Kies tussen het UBED C-100 en het UBED M-100 matras
  2. Vul in de configurator je gewicht, lengte en slaaphouding in
  3. Wanneer je samen slaapt, kun je dit ook voor je partner invullen, je krijgt dan beiden een eigen hardheid
  4. Ontvang je advies over welk type hardheid bij je past

Zijslaper: hard of zacht matras?

Voor zijslapers is een matras met een medium tot zachte hardheid vaak het meest geschikt. Zijslapers hebben meer drukverlichting nodig om de heupen en schouders goed te ondersteunen. Een zacht matras helpt bij het behouden van een goede uitlijning van de wervelkolom en het vermijden van drukpunten op deze gevoelige gebieden. Het zorgt ervoor dat het lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld. 

Rugslaper: hard of zacht matras?

Voor rugslapers is een matras met een gemiddelde tot stevige hardheid meestal het meest geschikt. Het matras moet voldoende ondersteuning bieden aan de onderrug en de natuurlijke kromming van de wervelkolom behouden. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat de rug doorzakt, terwijl een te stevig matras drukpunten kan creëren. Een matras met een gemiddelde hardheid biedt over het algemeen de juiste balans van comfort en ondersteuning. Twijfel je tussen een hard of zacht matras bij rugklachten? Dan kun je ook het beste dit advies opvolgen.

Buikslaper: hard of zacht matras?

Buikslapers hebben meestal meer baat bij een matras met een stevige hardheid. Een hard matras helpt om te voorkomen dat de rug te veel doorzakt, waardoor de wervelkolom in een neutrale positie blijft. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat de rug overmatig buigt, wat kan leiden tot rugklachten. Het is echter belangrijk om te vermelden dat slapen op de buik niet de meest ideale slaaphouding is, omdat het extra druk op de nek en rug kan leggen. Het wordt aanbevolen om te proberen om op de zij- of rugslapen over te schakelen voor een betere slaaphouding.

Volgende lezen

Koel matras - Ubed
Hoe lang gaat een matras mee? - Ubed